Rådgivning / Information / Transvestisme

Transvestisme

Hvad er en transvestit?
Et menneske – en mand eller kvinde, som ønsker mere eller mindre at klæde og føle sig som det andet køn. Det kan godt være, at dette er usædvanligt, men det er ikke unormalt. Transvestisme findes i alle kulturer verden over og er kendt gennem historien. Den er uafhængig af køn, uddannelse og beskæftigelse, også selv om det er blandt mænd, man bliver mest opmærksom på det.

 Hvorfor gør I det?
– For at have det godt! Man har forsket længe omkring, hvorfor visse personer er kønsoverskridende,uden at finde noget entydigt svar. Som regel ved vi ikke selv, hvorfor vi gør det, og både måden og behov er vidt forskellig fra person til person. Alle har dog det til fælles at ingen har valgt at blive transvestit. Den er en del af vor personlighed, og vi har bare valgt at bekende os til vore følelser. En transvestit, som ikke kan få lov til at udleve begge sine sider, oplever ofte en stærk følelse af isolation og kan ende i dyb depression.

Hvordan begynder det?
– Oftest i en meget tidlig alder. De fleste opdager allerede ved 5-6-årsalderen en stærk følelse af noget mandigt og kvindeligt i sig. Følelsen forstærkes gennem puberteten og den vågnende seksualitet. Ofte medfører denne fornemmelse skyld og skam. Sædvanligvis er transvestismen livslang!

Hvordan lever I?
– Dobbelt! Vi er helt almindelige mennesker, som lever og fungerer præcist som alle andre. F.eks. er en mandlig transvestit fuldstændig ligeså megetmand, som alle andre mænd. Forskellen ligger i, at vi mere eller mindre ofte ønsker at tilhøre det modsatte køn. Derfor har en transvestit almindeligvis to forskellige garderober, og ofte også både et pige- og et drengenavn. På grund af omgivelsernes manglende viden er det kun ganske få, der vover at træde ud i offentligheden af hensyn til arbejde, familie og venner.

Vil I skifte køn?
– Nej! Transvestitter er gennemgående tilfredse med deres biologiske køn og har kun sjældent behov for at ændre det. Det forekommer dog ikke sjældent, at nogle anvender hårfjerning, mildere hormonbehandlinger, etc. for at harmonisere dele af kroppen til sindet.

Er I homoseksuelle?
– At være transvestit har intet at gøre med hvilket køn man deler seng med. De fleste er heteroseksuelle, få er biseksuelle eller homoseksuelle ligesom i den almindelige verden. Mange er gifte og har børn.

Hvad synes partneren om dette?
– Kærlighed overvinder det meste, Mange viser forståelse og hjælper partneren med at udleve sin transvestisme, andre vil ikke medvirke.  Nogle kan slet ikke acceptere, at der findes en transvestisme i forholdet, og forbyder den ind imellem med skilsmisse som resultat. Ofte forestiller partneren sig, at transvestitten vil skifte køn; desuden er det psykisk frustrerende for en selv forstående partner at skulle skjule alting over for familie, venner og naboer. Og problemerne bliver ikke mindre, hvis der er børn i forholdet.

Findes der kvindelige transvestitter?
– Naturligvis. Men det er næsten et ligestillings spørgsmål. En kvinde, som er kortklippet, har skjorte, bukser og flade sko bliver jo ikke opfattet som transvestit, og opfatter i øvrigt heller ikke sig selv som transvestit. Uanset hvor maskulint hun end klæder sig, opfattes hun næsten aldrig som transvestit. Tænk på, at det for 50 år siden ikke var særligt passende for en kvinde at gå med lange bukser, og længere tilbage var det faktisk forbudt. Hvis en mand går i kjole eller nederdel, nylonstrømper og sko med hæl, vil han altid blive opfattet som transvestit, eller i værre fald som ”landsbytossen”.

Hvordan ønsker I at blive mødt af omverdenen?
– Accepter os som vi er. Vi er venlige og imødekommende mennesker og vil gerne mødes venligt og imødekommende. Gerne med et smil på. Og selv om vi ikke vækker lige så stor opmærksomhed i dag som for bare 10 år siden, kræver det stadig meget stort mod og energi at udleve vor personlighed i det offentlige rum. Vi gør det for vor egen skyld, ikke for at skabe opmærksomhed eller provokere nogen.

transfolder
Webadmin Bianca | CVR: 3199 1080  | Tlf.: 2169 9977 | webadmin@transpersoner.dk